Kæmpe vindmølleparker og solcelleanlæg kan skade klimaet – men atomkraft er stabil

Danmark satser på vindmøller, og klimaminister Dan Jørgensen betragter det nærmest som en ideologisk kamp at gennemføre en grøn omstilling med 700 flere havvindmøller og over 1000 flere vindmøller på land. Hvis Dan Jørgensen gennemfører sit projekt, og det mod hans forventninger forværrer klimaet i stedet for at gavne det, så gør han sikkert som andre ministre, der fejler. De skifter enten taburet eller tager et lukrativt job i industrien. Så har de ikke længere ansvar for fejlen!

World Economic Forum påpeger, at hvis Sahara omdannes til en gigantisk solcellepark eller der anlægges store vindmølleparker, kan det betyde en temperaturstigning med mere varme og regn. Solcelleparker kan resultere i en stigning på 1 gr. C, mens vindmølleparker kan få temperaturen til at stige 2 gr. C (weforum.org/agenda/2018/09/massive-solar-and-wind-farms-could-bring-vegetation-back-to-the-sahara). Solceller yder energi, men opvarmede celler vil afgive varme til det omkringliggende landskab, og vindmøller vil via deres roterende vinger bringe varme ned til jorden.

Jyllands-Posten m/Lars From og Klaus Dohm har 8.5.22 beskrevet, hvorledes store havvind­mølleparker ændrer vejret inde i land bagved. Det blæser mindre – helt op til 100 km bag en vindmøllepark. Temperaturen påvirkes, det regner anderledes, og denne opsigtsvækkende melding kommer fra flere forskningsresultater, at vindmøller faktisk påvirker vejret (https://jyllands-posten.dk/indland/ECE13982477//store-vindmoelleparker-paa-havet-aendrer-vejret-inde-paa-land/)

Prof. Eigil Kaas, videnskabelig leder af National Center for Klimaforskning ved DMI siger, at vindenergien kan blive reduceret med 5-10% eller mere i en afstand af 50-100 km fra den nærmeste vindmøllepark på havet og påvirke vejret flere tusinde km væk. Områder tæt på vindmølleparkerne kan få vinden reduceret måske op til 50% afhængig af netop vind og vejr. Eigil Kaas mener, vi skal tage denne viden alvorligt og arbejder sammen med Jana Fishereit, forsker på DTU for at blive klar over, hvor stor effekt vindmøllerne har på vind og vejr samt på varme og nedbør.

Vindmølleparker på havet og i land kan ændre basale vilkår, som får vind og vejr til at ændre sig. Effekten er størst på havet, for landvindmøllers effekt påvirkes af modstanden fra huse, træer o.a., men når man gør landvindmøller større og især højere, vil de uhindret kunne påvirke vinden. Vindmøllerne ved Horns Rev 1-3 ud for Esbjerg kan have reduceret vinden i byen med op til 10%.

Tyskerne er langt fremme med at undersøge vindmøller og deres indflydelse både mht. drab af fugle og insekter og også med påvirkning af vind, skyer og nedbør 10-15 km fra vindmøller ved Amrunbank West, hvor vinden under bestemte forhold påvirker og svækker vinden 50-100 km fra vindmøllerne. Forskerne mener, at en vindmøllepark kan have betydning for skyerne, hvilket igen vil have betydning for nedbør i området. De konkluderer, at vindpåvirkningen er så omfattende, at man i fremtiden bliver nødt til at tage højde for den ved evt. nye vindmølleparker.

Den seneste undersøgelse om vind og sols påvirkning burde give os en wake-up call og ikke holde fast på en vind-ideologi, der ændrer vind og vejr. Hvis vi skal redde klimaet skal vi satse på stabil atomkraft, og der er heldigvis kommet en forståelse for dette super brændstof i mange lande.

I Sydkorea har NuScale netop skrevet kontrakt både med det sydkoreanske Doosan og med US Reactor Forging Consortium for at sikre sig leverancer og ressourcer til sin SMR minireaktor, der skulle komme i produktion i 2023 og snart kommer på markedet og på børsen. Det vil sætte skub i andre firmaer, der udvikler minireaktorer, og de to danske forskergrupper Copenhagen Atomics og Seaborg Technologies er snart klar til sætte deres produktion i gang. Når man først kommer i gang med minireaktorer, vil de kunne produceres nærmest på samlebånd, og det haster for klimaets skyld.

Også i Belgien, i Frankrig og Kina arbejdes der på at udvikle og producere minireaktorer, der kan give forsyningssikkerhed i en usikker verden. Politikere og journalister har et arbejde med at overbevise befolkningen. De har i lang tid gjort det modsatte, hvilket har forsinket udviklingen.

Jonna Vejrup Carlsen, global-alarm.dk, earthissue.com, DKA 16. maj 2022


Udgivet

i

af

Tags: