Fordi vi er fattige, behøver vi ikke at være dumme, skal den danske konge Frederik VI have sagt efter statsbankerotten i 1813, da han oprettede den danske folkeskole og ydede støtte til kulturen. Kunst og kultur er glemt i valgkampen, hvor vi under energikrisen oplever en ny fattigdom. Vi behøver dog ikke også være dumme. Den fattigere levevis er til dels skabt af politikere, der i deres iver efter en grøn omstilling aht. klimaet har overset, hvordan man kan sikre forsyningssikkerhed uden samtidig at ødelægge landskabets natur og miljø med opstilling af vindmøller og solceller. Vi skal udover at støtte kunst og kultur få gang i den tabubelagte atomkraft, som kan levere ren, billig og rigelig energi. Først skal vi fjerne loven fra 1985 om ikke at have atomkraft i Danmark!
Fredag 14. oktober omkom 41 kulminearbejdere i Tyrkiet. Lignende ulykke skete i 2014, hvor 301 arbejdere omkom, og spørgsmålet er, hvor længe endnu vi skal bruge det sorte kul? I nuværende energikrise bruges der selv i Danmark mere kul samt mere ‘sort’ biomasse af træ, der er med til at rydde verdens skove men nødvendig som backup til sol og vind. En anden energiform er biogas, ikke bare fra gylle, så længe vi har grise og køer i Danmark, men der bruges også majs til biogas, og i en verden med sult og nød, bør man ikke afbrænde menneskeføde til energi.
Vind og sol betragtes som vedvarende og gratis, da solen leverer og vinden blæser – undtagen i mørke og i vindstille. Det er dog også en kostbar industri med stor produktion og arbejdskraft og støtte fra staten og EU og med en magt og indflydelse uden sidestykke. Jeg venter på, at en lille dreng råber, at kejseren ikke har noget tøj på, for vind og sol kan aldrig give forsyningssikkerhed uden konstant backup af biomasse. Store indflydelsesrige firmaer som Ørsted o.a. har mange penge på spil og håber at kunne fortsætte den støttede lukrative indtjening. Penge før klima!
Men atomkraft vinder frem. Selv blandt unge er der kommet interesse for atomkraftens store potentiale, selvom de gennem mange år er blevet hjernevasket mod atomkraft og for vedvarende energi. Selv den svenske klimaaktivist Greta Thunberg undrer sig over, at man lukker tyske atomkraftværker og i stedet bruger sort kul og brunkul. Det er mangel på sund fornuft. Vestas-topchef er klar over, at vind og sol er ustabile energiformer men vil alligevel gerne bygge flere vindmøller, selvom firmaet også burde støtte dansk atomkraft. Man tænker mere på indtjening end på klima og natur. Flere mennesker er dog imod tilladelse til at bygge vindmøller overalt.
Vi skal løse klimakrisen, inden det bliver for sent, men ustabil vind og sol kan ikke løse problemet, og i stedet for at støtte vindindustrien burde man støtte de to danske firmaer Seaborg Technologies og Copenhagen Atomics, som arbejder på at komme i mål med deres atom-minireaktorer, som man regner med at have i produktion i 2028. Seaborg Technologies har allerede kontrakter i Sydkorea.
Copenhagen Atomics har som mål at massefremstille thoriumreaktorer. Firmaet satser på en lille og modulopbygget reaktor, der vil være let at installere og betjene – og med en produktion på samlebånd på ca. én 100 MW reaktor om dagen i størrelse som en 40 fod container og til en lav pris. I deres wasteburner reaktor vil der, som navnet siger, blive brugt atomaffald, som derved kan omdannes til en mindre mængde affald, der kun skal gemmes i 300 år i stedet for 100.000 år. Der er nok af thorium til et globalt forbrug i over 1000 år – til hele den menneskelige civilisation, som forhåbentlig ikke fortsætter med at ødelægge jorden. Se copenhagenatomics.com og seaborg.com
Med atomkraft kan vi blive rigere og måske klogere! Vi skal have en økonomisk og miljømæssig bæredygtig energi, der kan levere stabil og rigelig energi til en verden, der i fremtiden kommer til at bruge mere energi end i dag. Copenhagen Atomics regner med, at deres wasteburner reaktor vil være i handlen om 6-7 år. Det er i modsætning til de dommedagsberetninger i valgkampen om de mange år, det vil tage at bygge et atomkraftværk. En thorium minireaktor vil kunne levere til ca. 8000 husstande og holde i ca. 35 år og vil ikke være en risiko for omgivelserne, da den stivner i ‘saltlage’, hvis der skulle ske læk. Den må gerne stå i min baghave – eller i min baggang.
Jonna Vejrup Carlsen, global-alarm.dk, earthissue.com, DKA 24.10.2022