Kong Frederiks deltagelse i eksportfremstød i Polen kan åbne for atomkraft – også i Danmark

Kong Frederik skal 31/1-2/2 på sin første udlandsrejse, som blev planlagt, da han var kronprins, og som konge har den større betydning. Kongehuset har stor opbakning fra den danske befolkning som nationalt samlingspunkt, men kan også gavne Danmark i udlandet, hvor kongehuset kan åbne døre for bl.a. dansk erhvervsliv. Med til Polen er 38 grupper fra danske virksomheder, som under besøget kan få kontakter og evt. kontrakter med virksomheder i Polen, hvor der i forvejen er ca. 700 danske virksomheder. Desuden deltager udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, energi- og klimaminister Lars Aagaard og fødevareminister Jacob Jensen. Blandt de 38 virksomheder er bl.a. Salling Group, Vestas, CIP, European Energy, Novo Nordisk, Eurowind Energy, BeGreen og andre.

Copenhagen Atomics er også repræsenteret i erhvervsfremstødet for at oplyse om virksomhedens teknologi og potentiale. Copenhagen Atomics har allerede en partner i Polen og gennem to år haft forhandlinger i gang om mulighed for at teste en reaktor i 2025. Det kan ikke lade sig gøre her i landet pga. en folketingsbeslutning fra 1985 om ikke at have atomkraft i Danmark. Polen er i forvejen interesseret i at få mere atomkraft, så adm. direktør i Cph.Atomics Mads Steenberg mener, det kunne betyde mere samarbejde. Med royal deltagelse vil atomkraft blive mere anerkendt.

Copenhagen Atomics meldte sig ind i Dansk Industri med ny teknologi af atomkraft, og adm. direktør for DI Lars Sandahl Sørensen er interesseret i at finde alternativer til de fossile bændstoffer og er positiv overfor atomkraft. Desuden har Copenhagen Atomics’ nye wasteburner reaktor den fordel, at den som navnet antyder kan anvende brugt atomaffald i deres brændstof. Det betyder, at mængden af affald bliver meget mindre – og ‘kun’ skal opbevares 300 år i stedet for ca. 100.000 år.

Copenhagen Atomics har en prototype klar og skal i 2025 teste deres reaktor – måske i Polen, og erhvervsfremstødet kan bidrage til at fremskynde forhandlingerne. Copenhagen Atomics udvikler en ny type reaktor, der udover at kunne genbruge brændstoffet, kan leases som en bil, hvor man kun betaler for brændstoffet. Processen foregår i en container, så risiko for spredning ved uheld er begrænset, fordi det sker under naturligt lufttryk, så den smeltede salt størkner, og radioaktiv luftspredning undgås. Hvis produktionen flyttes til udlandet, kan Danmark miste en virksomhed, der har potentiale til at blive en virkelig stor forretning med store indtægter for landet.

Det danske erhvervsfremstød i Polen kan måske også føre til muligheden for at ændre den danske folketingsbeslutning fra 1985 og tillade atomkraft i Danmark. I udlandet vil man gerne have dansk stabil atomkraft til energi, mens Danmark accepterer ustabil energi fra vind og sol. Måske vil det kongelige stempel og accept kunne få danske medier til ikke altid at udelade ordet atomkraft, når de nævner energi. Det har indtil dato nærmest været et tabu! Vi må se virkeligheden i øjnene, for uden atomkraft kan vi ikke bremse den globale opvarmning, og i stedet for at ødelægge den danske natur med forurenende vindmøller og solceller, kunne vi faktisk anbringe ca. 100 små reaktorer rundt omkring i landet – endda under jorden – uden at genere miljø, natur, biodiversitet og mennesker.

Lige nu er energi- og klimaminister Lars Aagaard i vildrede, for han vil ikke indrømme, at klimaplanen hverken er god eller kan opfylde klimamålet, men siger, at manglende handling bl.a. skyldes fordyrelse af stål o.a., så der ikke kan bygges så mange vindmøller til billig pris. Det samme kan man sige i Tyskland, hvor økonomien kommer til at falde pga. fadæsen med at lukke de tyske atomkraftværker, der havde mange år tilbage – og i resten af tiden havde tjent sig ind.

Pga. naiv uvidenhed om den nye teknologi indenfor atomkraft vil flertallet af de danske politikere stadig ikke have atomkraft i Danmark men tillader i stedet en meget stor forurening af dansk natur inkl. ødelæggelse af biodiversitet med vindmøller og solceller, der placeres, hvor man kunne dyrke fødevarer. Det vil koste mange mia. kr., når der skal ryddes op efter denne store miljøforurening.

Jonna Vejrup Carlsen, global-alarm.dk, earthissue.com, DKA 28. jan. 2024


Udgivet

i

af

Tags: