Befolkningstal, forbrug, forurening og klima er sammenhængende faktorer

I Information 28.7.24 skrev Jens-André P. Herbener og Th. Meinert Larsen, at befolkningsvæksten er roden til alle problemer med bæredygtighed og én af de væsentlige drivkræfter bag klimakrisen og biodiversitetskrisen. Overbefolkning er derfor en væsentlig faktor til den globale opvarmning!

Berlingske Tidende, 3.8.24 og flere dage efter er der artikler om, at der bør fødes flere børn, da vi kommer til at mangle hænder. Politikerne ønsker arbejdskraft til at skabe økonomisk vækst, men det er et spørgsmål om prioritering, og hvad vi ønsker for Danmark, for også her gælder Parkinsons lov om bureaukratiets tendens til at vokse ukontrolleret især i det offentlige. Da de fleste lande er overbefolkede i forhold til deres bæredygtighed, vil det være en fordel med færre mennesker.

Hvem har mest ret til jorden: mennesker eller dyr? Dinosaurerne var her, længe før mennesket dukkede op, udviklede hjerne og evner og tog magten over jorden og nu er ved at udrydde de vilde dyr. De store pattedyrs liv og uddøen viser, at deres forsvinden er koblet til menneskets spredning. Det går helt galt, hvis fx bier forsvinder, da de bestøver vore afgrøder, som giver os mad på bordet. 2.000 dyrearter uddør hvert år. Den amerikanske indianerhøvding Seattle (1786-1866): Dyr er vore medskabninger, og uden dem ville jorden være fattigere. Hvis der ikke var vilde dyr, ville mennesket dø af åndelig ensomhed og det, der sker for de vilde dyr, vil også ske for mennesket.

På klimakonferencer har man ikke drøftet overbefolkning men i stedet mitigation (lindring) og adaptation (tilpasning), hvilket ikke løser klimaproblemet men behandler følgerne af og tilpasning til de klimatiske ændringer. Jorden er ikke længere bæredygtig, og 1.8.2024 var Earth Overshoot Day, hvor har vi brugt jordens ressourcer for i år. Danmarks Overshoot Day var 16.3.2024.

Jorden er som en båd fuld af mennesker, og flere ombord kan få båden til at kæntre. Vi bliver årligt ca. 80 mio. flere mennesker på jorden. Flere mennesker bruger flere ressourcer, forurener og udleder mere CO2, der øger den globale opvarmning. De sidste 3 år er årligt ca. 175.000 mennesker døde i Europa pga. hede. Parisaftalen i 2015 om at holde temperaturstigningen under 1,5 gr. C er overskredet i Europa, hvor den er steget 2 gr. C. Grønlands is kan smelte og svække Golfstrømmen, hvilket kan betyde et køligere klima i Danmark og Norden. The tipping point er nået!

Verdens befolkningstal var i 1800 ca. 980 mio. i 1950 ca. 2,5 mia. og i dag over 8 mia. mennesker, der alle forbruger og forurener til lands, til vands og i luften. Jordens bæredygtighed er knap 5 mia. som i 1950, og Danmark ville være bæredygtig med 4 mio. men nærmer sig 6 mio. mennesker. Pga. den demografiske udfordring med flere ældre og færre unge mener politikere, at der kommer til at mangle hænder, men vi bør prioritere. En dansker udleder 4 gange så meget CO2 som en afrikaner.

Der indføres en ustabil dyr grøn omstilling af energi, der kræver mange flere hænder end stabil atomkraft. Atomkraft kræver ikke store arealer, kun lidt arbejdskraft, bruger få ressourcer af stål, sjældne jordarter o.a. Det vil være den reneste og blive den billigste og rigeligste form for energi.

Japan er et af de lande med nedadgående befolkningstal, hvilket bekymrer den japanske regering, og landet er ikke et indvandringsland. I 1950 var Japans befolkningstal på 84 mio. og nu på 125 mio. mennesker. Hvis Japan skulle være bæredygtig, skulle der ifølge Population Matters Index kun være 20 mio. mennesker. En nedgang i befolkningstallet vil fx gavne selvforsyning af fødevarer.

Vi kunne lære af Bhutan, der har lykke på landets dagsorden og ikke ønsker at ødelægge deres natur ved fx unødvendig minedrift. Danmark er kendt for hygge, og vi burde gøre landet smukkere i stedet for at ødelægge natur og miljø med vindmøller og solceller til gene for mennesker og dyr.

Om 50 år vil der måske være en opbremsning i befolkningstilvæksten og evt. en tilbagegang, men kan jorden vente? Hvis den globale opvarmning skal bremses, bør befolkningstilvæksten være ansvarlig som pkt. 18 i Menneskepligterne: Fornuftig familieplanlægning er ethvert par ansvar.

Jonna Vejrup Carlsen, global-alarm.dk


Udgivet

i

af

Tags: