Bornholm får et kæmpebatteri, der kan give hele øen strøm i halvanden time!

Strøm i halvanden time! Det er ikke længe for en installation, der kommer til at koste 150 mio. kr. + det løse af statsborgernes penge. Tror man virkelig, at strøm i halvanden time kan dække ret meget i en tid, hvor energi skal dække mange ting fra TV til vaskemaskiner og køleskabe. Tror man virkelig, at halvanden time kan dække forsyningssikkerheden, hvis elnettet er nede i 24 timer?

På Bornholm kommer de store 2 m høje køleskabslignende batterier til at stå på en mark tæt på byen Hasle med 1.637 indbyggere. Firmaet EWII skal levere kæmpebatteriet i 114 dele, og hele installationen vil fylde ca. 1.400 m2 og bliver omringet af træer til at skjule anlægget og absorbere lidt af støjen! Det burde ikke ligge tæt på beboelse, for i tilfælde af brand i batteriet kan der udledes bl.a. hydrogenfluorid (kemisk forbindelse, der ved stuetemperatur er en klar gas) samt saltsyre og svovlsyre. Folk i nærheden skal lukke vinduerne eller komme væk fra området i en fart.

I Californien opstod der i 2022 brand i et Tesla-batterianlæg pga. overophedning, hvor det tog flere dage at få branden under kontrol. Flere batterianlæg til at lagre energi fra sol- og vindkraft har haft brand, men her måtte folk i et område på 6,18 km2 slukke for ventilation og lukke vinduerne i 10 timer, da det ville være sundhedsskadeligt at indånde giftige stoffer fra det store lithiumbatteri.

Batteriparker i Californien er blevet så store, at de kan forsyne 10 mio. husstande med energi i et par timer. Det er en halv time mere end anlægget på Bornholm, men dog kun lidt, hvis strømmen fx går på et stort hospital, hvor man derfor er nødt til at sikre sig med egen strømforsyning.

Batterier er uundværlige i hverdagen men kan kun kortvarig dække et områdes energiforbrug og ikke være backup for ustabil vind og sol. Man burde i vort energimix inkludere atomkraft med SMR minireaktorer, der ikke fylder arealmæssigt og efterhånden er så udviklede, at de hverken kan eksplodere eller nedsmelte. Atomkraft er verdens sikreste energikilde og den mest effektive måde at bremse den globale opvarmning, hvilket utrolig mange politikere endnu ikke har forstået.

De politiske ledere er uansvarlige ved ikke at inkludere atomkraft i dansk energiforsyning. Uden atomkraft kan vi ikke bremse de katastrofale klimaændringer, som vil ramme lokalt og globalt. Det meste af Danmark vil forsvinde i havet, hvis isen smelter i Arktis og i Antarktis, og havvandet måske stiger 70 m. Himmelbjerget har ikke plads til alle, og vandstanden er allerede steget en del.

Ved en thorium – atomkraftkonference i CERN, Geneve i 2013 holdt prof. Carlo Rubbia en tale og fokuserede på, at man skulle bruge eksisterende atomkraft-teknologier og samtidig udvikle nye generationer atomkraft, for tiden er knap, hvis man skal stoppe den globale opvarmning. Siden 2013 er der gået over 10 år med snak om vind, sol, gas o.a., som er utilstrækkelige til at dække det globale energibehov og heller ikke kan hjælpe de fattige lande på fode. Det kan atomkraft.

Carlo Rubbia (1934-) er italiensk partikelfysiker og opfinder, der modtog en delt nobelpris i 1984 (med Dr. Simon van der Meer) for opdagelsen af W og Z partikler i atomkraft mv. Carlo Rubbia ved så at sige alt om atomkraft og arbejdede på CERN som seniorfysiker fra 1961 og var samtidig professor på Harvard Universitet. I 2013 blev han desuden erklæret senator på livstid i Italien.

Danmark kunne blive et foregangsland mht. energi med atomkraft – leveret af Copenhagen Atomics og Seaborg Technologies i stedet for at satse på dyr, ustabil vind og sol. I Tyskland lukkede man fungerende atomkraftværker og bruger nu bl.a. brunkul, den mest beskidte af alle energiformer. Under 2. verdenskrig brugte vi også brunkul fra brunkulslejer ved Søby i nærheden af Herning – nu et frilandsmuseum, der er glemt, men værd at besøge. Vi skulle nødigt til at bruge brunkul igen.

Jonna Vejrup Carlsen, global-alarm.dk, DKA 13. august 2024


Udgivet

i

af

Tags: