COP29 slutter uden bæredygtige løsninger med atomkraft

På de fleste klimatopmøder og også på COP29 har adaptation (tilpasning) og mitigation (hjælp til begrænsning af fattige landes klimaproblemer) været hovedemner. Det er dog vigtigere at drøfte bæredygtige løsninger for at stoppe den stigende globale opvarmning, der rammer alle lande. Året 2024 bliver faktisk det varmeste år målt nogensinde på 1,75 gr. C over gennemsnittet. Det har nået de 1,5-2 gr. C, som man aftalte i Paris 2015 på COP21. Det går den forkerte vej med klimaet.

Det var godt timet, at regeringen fik aftalen om grøn trepart i hus, så klimaminister Lars Aagaard kunne præsentere den på COP29, men hvis en grøn trepart skal blive en succes, bør den inkludere atomkraft som en 4. part. Man kunne citere den nye EU kommissær i energi Dan Jørgensen, hvor han under høringen før sin ansættelse sagde, at EU ikke når sine klimamål uden atomkraft. Det gør Danmark og verden heller ikke! Det bliver også svært at tilpasse en voksende global befolkning til et varmere klima, der betyder, at der bliver færre beboelige områder til mange flere mennesker.

Den grønne trepart er en aftale, der skal styrke naturen og beskytte havmiljøet uden at ødelægge dansk landbrug. Aftalen er indgået mellem landbrug og fødevarer, dansk industri og Danmarks Naturfredningsforening m.fl. Der skal bl.a. omlægges 390.000 hektar landbrug til skov og natur, og i de kommende 20 år skal der plantes 1 mia. træer, hvilket betyder, at der hver dag i 20 år plantes 136.970 træer! Samtidig fortsætter vi med at brænde importeret træ som biomasse til backup for vind og sol, selvom afbrænding af træ er med til at rydde verdens skove. Afbrænding af biomasse udledte i 2020 7 mio. t CO2 i Danmark. Atomkraft er bedre end træ-biomasse, der er sort som kul.

På COP29 som på andre klimatopmøder har man ikke drøftet problemet med overbefolkning, som er med til at øge klimaproblemet og antallet af klimaflygtninge. Verdens befolkningstal vokser stadig med 80 mio. mennesker om året, hvilket skader klimaet og forbruger naturens ressourcer. Verden var bæredygtig i 1950 med 2,5 mia., og i 2024 var tallet steget til 8,2 mia. mennesker, som alle udleder CO2 og forbruger verdens ressourcer. FN forventer, at verdens befolkning stabiliseres på 10 mia. i 2060. Danmark var bæredygtig i 1950 med 4 mio. og i dag er tallet 6 mio. mennesker. Hver dansker udleder ca. 13 t CO2, så tallet har en betydning, og de ekstra 2 mio. mennesker udleder årligt 26 mio. t CO2. I Afrika er tallene større pga. befolkningstilvækst, men hver afrikaner udleder kun 0,95 t drivhusgasser årligt. Afrikas befolkningstilvækst er ca. 25 mio. mennesker årligt.

Den engelske naturforsker David Attenborough (1926-) har i sit liv kæmpet for de vilde dyrs overlevelse, som er vanskelig pga. befolkningstilvæksten. Det går ud over natur og biodiversitet. David Attenborough: Alle miljøproblemer ville være lettere at løse med færre mennesker, og sværere – og til sidst umulige at løse med stadig flere mennesker. Verdens biodiversitet er i fare!

COP29 vil ikke gøre en forskel! Den danske regering tænker kortsigtet ved at udelukke atomkraft, men foretrækker de nuværende økonomiske fordele ved at støtte vindindustrien og dens eksport. Et firma som Aalborg Portland har fordel af leverancer til de mange vindmøllefundamenter, men naturen kan ikke fortsat levere det store sandforbrug til cement og beton. Sand (og grus) er en begrænset ressource, og sand er ikke bare sand. Ørkensand er for blødt og fint til cementblandinger.

På COP29 burde man have drøftet atomkraft, som man allerede i dag er ved at indføre i mange lande, men endnu ikke er drøftet på klimatopmøder undtagen på NGO niveau. Det er uansvarligt, da verden mht. klimaet er ved at nå the tipping point, hvor det vil være vanskeligt og måske umuligt at bremse de katastrofale klimaændringer. Der er spildt mange år på at snakke om klimaet, men ingen lande har fremlagt en løsning – og uden atomkraft kan det ikke lade sig gøre. Klimaminister Lars Aagaard burde i sin tale på COP29 have fortalt om de to danske iværksættere, Copenhagen Atomics og Seaborg Technologies, der snart vil kunne producere fremtidens nukleare energi i form af SMR – små modulære reaktorer. Copenhagen Atomics wasteburner kunne blive en verdenssensation og ved produktion i Danmark give landet store eksportindtægter. Men det fortalte Lars Aagaard ikke!

Jonna Vejrup, global-alarm.dk, earthissue.com, 22. november 2024


Udgivet

i

af

Tags: