I 1. kvartal 2025 vil befolkningstallet i Danmark stige til 6 mio. mennesker. Det er 2 mio. over landets bæredygtighed, der er på 4 mio. mennesker i forhold til ressourceforbrug. Danmarks Overshoot Day i 2024 var 16.3.2024, hvor årets ressourcer var ‘opbrugt’. Global Earth Overshoot Day var 25.7.24, Sveriges Overshoot Day var 21.4.2024, og Norges Overshoot Day var 12.4.2024.
Engelske Population Matters har i mange år talt for mindre familier aht. jordens bæredygtighed, og en protektor, naturforsker David Attenborough har udtalt: Planeten skades af overbefolkning. Folk vil sige, at det i det lange løb vil stabilisere sig, men på et højere niveau, end Jorden egentlig kan rumme. Jorden ville være bæredygtig med 2,5 mia. men nærmer sig 9 mia. mennesker.
Den danske befolkningsvækst giver mindre plads til naturen og til den urørte natur, hvor der skal plantes 1 mia. træer iht. den grønne trepart. En verdensborger udleder i gennemsnit ca. 6 t CO2, mens en dansker udleder ca. 13 t CO2 årligt. Alle burde ned på 3 t CO2 om året. Stigningen i befolkningstallet i Danmark har siden 1950 øget befolkningstallet med 2 mio. (fra 4-6 mio.), hvilket betyder en ekstra udledning af CO2 på 2 mio. x 13 t CO2 = 26 mio. t CO2 ekstra hvert år.
Danmark er et af de mest ressourceforbrugende lande i verden og belaster planeten mere end de fleste. Når Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen ønsker højere fødselsrate i Danmark aht. mangel på arbejdskraft, så er det til skade for natur og klima. I stedet burde vi prioritere og bruge ny teknologi som kunstig intelligens (AI) og atomkraft. Regeringen holder fast på en energi af vind og sol, der ikke kan garantere forsyningssikkerhed uden backup, der udgør over halvdelen af energien.
Danmark får ca. 80% af energi til el fra vind, sol og biomasse, men el er kun ca. 20% af al energi, så det svarer til 16%. Det er inkl. backup af biomasse af træ o.a. Transport til søs og i luften er ikke med i regnskabet, hvilket Klimarådet mener, det burde. Greenpeace har udregnet dansk skibsfarts årlige udledning til 62-125 mio. t CO2. Til sammenligning udleder dansk landbrug 10,6 mio. t CO2.
Regeringen anbefaler mere vind og sol og siger, det er godt for beskæftigelsen men glemmer, at i en tid med mangel på arbejdskraft, burde den først gå til industri, plejesektor, fængelsvæsen o.a., der har brug for arbejdskraft. Atomkraft bruger ikke megen arbejdskraft, er uafhængig af vind og vejr, og små reaktorer kan anbringes overalt. Hvorfor er danske politikere, især fra venstrefløjen, så teknologiforskrækkede. Da cyklen kom frem, mente man også, at den kunne påføre sygdomme!
De katastrofale klimaændringer kan ikke bremses uden atomkraft. Modstandere mod atomkraft står i vejen for at løse det største problem, verden står overfor – en global opvarmning, der i sidste ende også vil skade dem selv. De accepterer, at vind og sol dræber insekter og fugle, skader biodiversitet og natur og optager megen plads. Afskalning af mikroplast fra møllevinger er skadelig føde for land- og havdyr. Men det drejer sig om penge, for selvom der ikke er megen korruption i Danmark, er der lobbyisme, især for vind. Det undersøges ikke, om ustabil vedvarende energi er god for naturen og bæredygtig mht. ressourcer, men den er i alt fald til stor gene for folk og miljø.
Havvindmøller kan ændre vejret på land. Det blæser mindre op til 100 km bag en vindmøllepark, det regner anderledes, og temperaturen bliver formentlig også påvirket, så det kan blive varmere eller koldere, mener eksperter og bekræftes af forskningsresultater (bla. DMI). Det ændrer dog ikke klima- og energimin. Lars Aagaards holdning. Han havde før job hos vindindustriens talerør: nu Green Power Denmark, men reelle forhold bør undersøges, før flere havvindmøller opsættes.
Moderne atomkraft kan levere stabil energi i en energihungrende verden. Minireaktorer vil være egnet i Danmark og bruge eksisterende elnet. De kan ikke eksplodere og ikke let blive udsat for sabotage. Al energi efterlader affald, og noget kan genbruges. Copenhagen Atomics genbruger en del i deres wasteburner, der kunne være prototypen til at levere masser af fremtidens energi.
Jonna Vejrup Carlsen, global-alarm.dk, earthissue.com