2024 blev det varmeste år målt nogensinde med en gennemsnitlig temperaturstigning på 1,6 gr. C sammenlignet med den førindustrielle tid. Globalt har der de seneste år været flere oversvømmelser, tørke og ekstremt vejr pga. klimaændringer. Klimaforskere advarer, at vi er ved at nærme os en klimakatastrofe ‘the point of no return’, som vi forholder os til i tale men ikke i handling. Mange mennesker er i dag bange for krig, men burde være mere bange for katastrofale klimaændringer.
Dagligt forsvinder 150-200 arter dyr og planter, de fleste fordi mennesker overtager deres levesteder. Mange skove ryddes til landbrug og brændes som biomasse som backup til ustabil vind- og solkraft. Ca. 50% af vedvarende energi er biomasse, hvoraf træflis o.a. ikke tæller med i klimaregnskabet, da det betragtes som CO2 neutralt. Ca. 13 mio. ha skov ryddes årligt svarende til lidt under 3 gange Danmarks størrelse. Skibs- og flytransport tæller heller ikke med – og heller ikke importerede varer fra udlandet, da CO2 udledningen skal tælle med i produktionslandet.
Vedvarende energi med sol og vind er i Danmark steget til det højeste niveau nogensinde, men brug af fossile brændsler er steget tilsvarende, da energiforbruget også stiger. Vi fører en ustabil energipolitik, der er til skade for natur og biodiversitet og koster mange penge, som vi kunne bruge til fx at udbygge vort forsvar. Sikkerheden skal øges i Europa pga. krige og ny præsident i USA
Verden er blevet mere urolig, og med præsident Trump i USA er der brug for ændringer i lokal og global politik. Man kan ikke længere stole på aftaler med tidligere partnere indenfor bl.a. NATO, hvor Europa for længe har tøvet med selv at få et ansvarligt forsvar. Europa kunne bruge sloganet: MEGA (Make Europa Strong Again) – som Trumps MAGA: Make America Strong Again). Nye alliancer bør indgås, og Canada, der er nabo til Danmark via Grønland, kunne være en af dem.
Tyskland har i mange år haft god økonomi baseret på energi fra atomkraft, russisk gas, kul og olie, men afhængighed af russisk gas stoppede med Ruslands invasion af Ukraine, og atomkraftværkerne blev lukket i 2022 til skade for tysk industri. Pga. Energiewende baseret på ustabil vind og sol bruges nu mere kul og brunkul. Den nye kansler Friedrich Merz (CDU) vil med SPD og Die Grüne investere 500 mia. euro i tysk militær oprustning og investering i infrastruktur, digitalisering og grøn omstilling. Partiet Die Grüne fik sat et aftryk på planen ved at øremærke 100 mia. euro til grøn klimatiltag, og deres indblanding gør det svært for kansler Merz at genåbne gamle atomkraftværker.
Europa burde være stærkere end Amerika – og kan måske blive det med en ny EU forsvarsplan til 6.000 mia. kr. så Europa kan forsvare sig selv – uden hjælp fra USA. Vi skal være økonomisk stærke, hvilket kræver rigelig og billig energi, som er uafhængig af andre lande. De ‘grønne’ partier bremser desværre en udbygning af atomkraft, der ikke bruger så mange af jordens ressourcer, hvoraf danskere har rekordforbrug. 19.3.2025 var årets danske overshoot day, hvor vi har opbrugt vores del af naturressourcer. I 2023 var det den 28. marts. Vi bruger flere ressourcer for hvert år.
Udtrykket ‘It’s the economy, stupid’ kommer fra Chester James Carville (1944-), forfatter og politisk konsulent i Bill Clintons kampagne ved valget til USA’s præsident 1993-2001. Folk er mere bekymret for deres aktiers værdi, end at de er bekymret for klimaet og verdens fremtid. Den grønne industri har stor indflydelse over politikerne, selvom den ikke leverer forsyningssikkerhed.
Mange dyre men fejlslagne projekter og spekulative investeringer er gjort i vindkraft (Ørsted), solenergi (Better Energy), brintproduktion (Green Hydrogen Systems), batterier (Northvolt), brændselsceller (Blue World Technologies). EU bruger ca. 1/3 af sit budget på en hidtil dårlig klimaplan. Det danske Copenhagen Atomics kunne levere halvdelen af dansk elforbrug i 25 år for 30 mia. kr. med små modulære reaktorer (SMR), men bremses af et uansvarligt folketing, der er imod atomkraft, selvom det er den eneste energiform, der kan bremse en global opvarmning med risiko for havstigninger på 1-3 m mod år 2100. Det vil ramme et lavtliggende land som Danmark!
Jonna Vejrup Carlsen, global-alarm.dk, earthissue.com, DKA 20. marts 2025